There is reciprocity in everything

Het klinkt misschien wat vaag – alles bevat wederkerigheid–.  Maar het is op zoveel manieren waar dat ik het concreet zal proberen te maken. Dat helpt hopelijk ook begrijpen waarom ik het graag gebruik in relatie tot coaching3punt0 .

diffusion of innovations

Al in 1962 (mijn geboortejaar) publiceerde Everett Rogers een boek over zijn beroemde innovatietheorie: diffusion of innovations. Voor mijn proefschrift gebruikte ik de 5de druk. Ik werd toen al heel erg geraakt door het volgende zinnetje: “The implementation of (technical) innovations in an organization amounts to a mutual adaptation of the innovation and the organization. Typically, each one changes during the subprocess of the implementation. “ (Bij het toepassen van nieuwe technieken in een organisatie zul je zien dat er een wederzijdse aanpassing is tussen de vernieuwing en de organisatie. Beiden veranderen in dit onderdeel van de uitvoering.)

Van de Ven beschrijft later:

“Innovations not only adapt to existing organizational and industrial arrangements, but they also transform the structure and practice of these environments.” (Vernieuwingen schikken zich niet alleen naar de bestaande ordening, maar ze veranderen ook de structuur en de praktijk van de omgeving waar ze toegepast worden.)

marketingsonderzoek en organisatiekunde

Deze theorieën komen uit de landbouw en industrie. Ze zijn wijd verspreid via marketingsonderzoek en worden ook veel in de organisatiekunde gebruikt. In de analyse en beschrijving van innovaties (en gedragverandering) wordt steeds benoemd hoe de beïnvloeding altijd wederzijds is.

Van de Ven beschrijft dan ook hoe onmogelijk het daarom is om deel-geheel (hij heeft het over part-whole relaties relaties) vanuit één richting te bekijken. Op dezelfde manier gaan teamleden anders werken als de structuur van het team verandert, merk je dat je omgeving zich anders gaat gedragen als jij je anders gedraagt en is iedere coach-coachée relatie er een vol wederkerigheid. Dat gaat niet alleen over overdracht en tegenoverdracht. Dit is ook omdat het idee (de methode, de innovatie) in de praktijk altijd verbeterd kan worden en omdat iedereen daar een uniek bijdrage aan kan leveren. Daarbij is ook iedere groep (organisatie etc) uniek.

Cialdini

Veel later komt dan Cialdini, vanuit de sociale psychologie, met een uitgebreide analyse van de 6 belangrijkste peilers van beïnvloeding. Daarvan is wederkerigheid er een. De eerste beïnvloedingsregel is wederkerigheid: wie iets krijgt, moet iets teruggeven. Dat gaat veel dieper dan je in eerste instantie denkt. Het gaat niet alleen over goederen, het gaat ook over tijd, aandacht, een glimlach en geraakt worden.

coaching3punt0

Wat heeft dit met coaching3.0 te maken? Ik heb die eerste zin van Rogers nooit heb vergeten en zie het steeds bevestigd. Bij echte verbinding is er aandacht voor de ander en bij echte aandacht voor de ander ontstaat geraaktheid en wie aangeraakt is verandert. Dat klinkt te vaag, maar het is wel zo. Denk aan een echte ontmoeting. Was je daarna dezelfde als ervoor? Durf je daarna hetzelfde te zijn als ervoor? Alles is verbonden en hoe langer je erover nadenkt hoe meer het waar is, voor mij. Daarom ervaar ik ook overal wederkerigheid.

Een arts die niet dankbaar is dat de patiënt hem/haar om hulp vraagt is niet

Everything Connects, een boek:

How to Transform and Lead in the Age of Creativity, Innovation, and Sustainability

nog een paar belangrijke natuurkundige principes met wederkerigheid of verbondenheid:

  • communicerende vaten
  • wet van behoud van energie
  • actie reactie
  • resoneren,
  • lemniscaat
  • calibreren.
  • Alles trilt mee, dan zit je op alle dimensies.Structuur
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s