Tellen je calorieën of je eetmomenten?

Ik raak steeds meer overtuigd dat het niet alleen om calorieën gaat maar ook om hoe vaak je op een dag eet en wanneer. Mijn vader heeft het altijd over laat en uitgebreid ontbijten als beste voor je lichaam omdat je spijsvertering wakker moet worden. Bij een serie over het leven in de 16de eeuw in Engeland zag ik dat de boeren eerst een paar uur werkten en die tijd hadden de vrouwen in de keuken nodig om goed eten klaar te maken voor iedereen. Na één of twee uur werken werd er dan gezamelijk en uitgebreid gegeten. Ook de ayurveda heeft het over een uitgebreid ontbijt na wat eerste ochtendklussen, en dan niet meer eten tot de lunch. Laat ontbijten zie ik dus steeds vaker verschijnen als gezonde optie. Dat is natuurlijk heel iets anders dan ontbijt overslaan.

Maar hoe moet ik dat afwegen tegenover al het bewijs dat ontbijten goed is. Mensen die niet ontbijten zijn dikker, kinderen die niet ontbijten leren slechter. Mensen die niet ontbijten snoepen meer en eten ongezonder. Hoe zit dat dan? Uiteindelijk concludeerde ik maar dat in de industriële tijdperk eerst thuis ontbijten het beste alternatief is.

Dan de lunch; dat is met alle bedrijvigheid buitenshuis ook een ondergeschoven kindje geworden. Dat betekent honger en snaaien om 4 uur.

Ten slotte het avondeten. Moet het uitgebreid of moet de lunch de meest uitgebreide maaltijd zijn? Ik denk dat het voor een deel moet zijn zoals goed bij jouw past, maar de bezigheden buitenshuis hebben ons niet in het meest gezond eetstramien gedwongen.

Helaas is het avondeten daarbij heel vaak niet de laatste maaltijd, maar eten nog flinke hoeveelheden calorieën later op de avond, voor de buis of om wakker te blijven boven onze boeken. In toenemende mate raak ik ervan overtuigd dat dat niet goed is voor ons lichaam en ook maakt dat je sneller dik wordt. Volgens Kris Verburgh word je er zelfs sneller oud van.

Dus toch nog eens over nadenken, wanneer eet ik. Niet alleen: “Wat eet ik?”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s