Verbieden of informeren?

Rathenau instituut heeft een rapport uitgebracht over verbetertechnologiën. Alles wat ons sneller, sterker, mooier en slimmer maakt, zeg maar. Sommige verbetermogelijkheden zijn eng. Embryoselectie omdat je een meisje wil, sporters die teveel van hun lichaam eisen door doping, mensen die ritalin moeten gebruiken van hun omgeving. Verbieden is lastig in dit werelddorp. Het rapport -‘Goed, beter, betwist’: opkomst van mensverbeteringstechnologieën- vraagt om overheidsbeleid. Maar wel gepast.

Een belangrijke aanbeveling is:

•  Zorg voor goede informatie

Mensen hebben behoefte aan meer informatie over (legale en illegale) verbetertechnologieën. Ze willen weten wat werkt, wat de bijwerkingen zijn en welke risico’s ze lopen. De overheid kan die informatie bijvoorbeeld op een betrouwbare website vindbaar maken.

De tijden veranderen, verbieden wordt al snel als paternalistisch gezien en is vaak onmogelijk in deze interneteconomie. Daarom ben ik voor goed informeren, hoe lastig ook. Ik heb al te vaak gezien dat dan degene met de duurste toeter (megafoon, reclamegeweld) het meest gehoord wordt. We kunnen ook hier niet zonder wet- en regelgeving.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s