datasharing

Ruzie in de wetenschap over gegevens delen. Als een bedrijf een product maakt wat heel gewild is en daar onderzoek naar doet, mag het dan de resultaten van dat onderzoek als bedrijfsgeheim beschermen? We vinden dat redelijk normaal als het om een snelle auto of een heerlijk recept voor kip gaat. Maar wat als het product een medicijn is en de overheid (dus wij allemaal) betaalt voor het gebruik van dit middel? Lijkt ook nog redelijk als het middel effectief is en er een risico is dat anderen het middel gaan namaken.

Nu is er al jaren discussie over de effectiviteit van Tamiflu (een middel dat bij griep wordt gebruikt).

Hieronder in het Engels wat links van mensen die als een luis in de pels blijven zeuren over openheid van gegevens. We moeten weten wat de voordelen en nadelen zijn om de risico’s in te kunnen schatten.

Ik wil meer datasharing, juizt bij publiekelijk betaalde goederen, anders komen we nooit tot een goed wegen van de feiten.

See my previous post on the need for data sharing.  For the past three years, a group of researchers has been trying to gather all of the clinical trial data for the anti-influenza drug Tamiflu (oseltamivir), without success.  As a result there is continuing uncertainty about the benefits — and harms — of the drug.  They tell their story in a New York Times op-ed and an article in PLoS Medicine.

http://marilynmann.wordpress.com/2012/04/11/more-on-the-need-for-data-sharing-the-tamiflu-example/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s