Ik weet het niet zeker

Ik ben dus epidemioloog, maar wel een rare. Ik heb geen zin meer om te neuzelen over een verschil van 0,1% in effectiviteit of bijwerkingen. Ik doe het wel en ik vind het soms leuk om studies uit te pluizen. Vooral als ik er met anderen over kan praten, stoeien eventueel. Als ik het alleen maar lees realiseer ik me vooral dat er over alles wat we weten, over het effect van geneesmiddelen, een paar hele dikke sluiers liggen.

Allereerst het placebo effect. Ooit door artsen zo genoemd omdat het – ik stel tevreden- betekent. We weten dat veel middelen tot 50% of meer placebo effect kunnen hebben. Oftewel, een neppil werkt half zo goed als een echte pil. WTF!! half zo goed. Uuuuhh wat weten we dan eigenlijk van over hoe geneesmiddelen werken? Die andere 50% misschien?

Naast het placebo effect is er ook nog zoiets als therapietrouw, ook wel compliantie genoemd. Zowel u als ik schijnen onze pillen heel vaak te vergeten. Afhankelijk van hoe je het rekent geeft dit ook een filter van 50% over alles wat we weten. Want ook in studies nemen mensen niet alle pillen zoals we willen. Daar is heel veel over te vertellen, zelfs dat er in de analyses rekening mee wordt gehouden – ga ik hier niet op in. Zelfs mensen die een donororgaan hebben gekregen (waar ze vaak jaren op hebben moeten wachten) komen niet voorbij de 80% therapietrouw.

Tenslotte is er nog zoiets als fraude. Ik heb me de afgelopen jaren met allerlei soorten fraude in de wetenschap bezig gehouden. Het meeste is niet zozeer opzettelijk als wel gevolg van allerlei mechanismen die door ‘wishfull thinking’ in beweging worden gezet. Maar bij elkaar van grote invloed op wat wij weten over de werking van geneesmiddelen, de effectiviteit en de veiligheid. Zie ook deze blog en brief van de BMJ editor.

Nu ja, en dan vind ik het ineens zo lastig om me te concentreren op hele kleine verschillen in effectiviteit.

Ik weet het echt niet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s