Ik ga door

Een grote stap uit mijn comfortzone . . . een avond over passief inkomen. Onderweg fiets ik langs een grote poster van het geldmuseum. Snel geld associëren we kennelijk met onethische praktijken, ik glimlach. Ik ben ambivalent over deze avond sinds ik heb gezien dat supplementen een belangrijke rol spelen bij dit  ‘project’. TJA, wat dan? Ik heb A gezegd en ben niet iemand die heel erg in NEE blijft hangen. Gewoon naar B en de informatie over me heen laten komen. Terwijl ik luister probeer ik open te blijven.

Hoe zou het zijn als ik  …….

  • hier wat aan zou hebben?
  • mijn vriendinnen hier beter van zouden worden?
  • ik dan mijn onderzoekswerk kan blijven doen?
  • een beetje financiële ruimte zou krijgen
  • dan . . .

Voorzover ik in anderhalf uur het businessmodel kan doorzien lijkt het me kosher. Anderen hebben daar vragen over.  Ook  veel vragen over het verschil met AMWAY en Tupperware – Dat mag het niet zijn! Alsof dat niet ook hele nobele systemen zijn (geweest) waar veel mensen autonomie, en meer, mee hebben verkregen. Toch voelen we ons daar te goed voor.

Ik hik vooral aan tegen de supplementen.  Is het mijn calvinisme dat vindt dat je maar voldoende spruitjes moet eten? Dat je alleen echt fitter wordt van the BIG 5? Is het de wetenschapper in mij die alle studies ziet langskomen waarbij het effect van supplementen niet of nauwelijks te bewijzen bleek?

De argumenten dat het ‘goed bewezen’ is, en ‘getest’ én ‘in Amerika geregistreerd’ roepen helaas de scepticus in mij nog meer aan. Ik heb de afgelopen jaren zoveel onderzoek gedaan naar slecht onderzoek. Waar het allemaal expres en per ongeluk fout kan gaan. STOP met argumenten! Voor mijn vragen heb ik methodologen en andere sceptici nodig. Tegelijk besef ik me dat er ook in die groep weinig consensus is.

Deze dag begon met een bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Ik schreef daarover aan mijn dochter: “Lijkt logisch, maar hele beschaafde en hele intelligente epidemiologen van over de hele wereld  hakken elkaar de kop af over de juiste leeftijdsgrens hiervoor.”

Dat brengt me meteen bij een ander interessegebied van mezelf: ‘cut-off points’ (en manipulatie hiervan).

Dat heldere stemmetje uit mijn buik begint te roepen: Er zijn geen antwoorden, alleen vragen. Als dat nu eens mijn kracht zou zijn. .. .  Oké deze week ben ik proefkonijn, n=1.

Wordt vervolgd

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s